Recept na výborné skořicové šneky

13.12.2024 11:28

S příchodem Vánoc se začíná péct vánoční cukroví. Skořicoví šneci sice nejsou typickým českým vánočním cukrovím, ale zato třeba v Americe si na tomto původně švédském dezertu nejen v období adventu rádi pochutnají. Podívejme se teď na to, jak si takovouto pochoutku upéct.

 

Suroviny:

Těsto na šneky

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí
  • 600 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru

Skořicová náplň

  • 125 g másla
  • 4 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
  • 4 zarovnané polévkové lžíce strouhanky
  • 4 čajové lžičky mleté skořice

Skořicová potírka

  • 25 g másla
  • 1 sáček skořicového cukru

Postup:

  • Jako první si připravíme kynuté těsto. Jestli máte doma kuchyňský robot, pak mu s radostí tuto práci přenechte. Díky němu bude vaše těsto na šneky dokonale hladké. Pokud ne, nezoufejte, jen se připravte na to, že si vaše ruce zaposilují.
  • Do menšího hrnce si nalijeme mléko a do něj nakrájíme na malé kousky máslo. Necháme ohřát, aby se máslo rozpustilo, ale mléko se nesmí začít vařit. Zkusíme prstem teplotu, a jestli je akorát vlažné, rozmícháme v něm 60 g cukru krupice a sušené droždí. Na zhruba 5 minut necháme stát, aby vzešel kvásek.
  • Do mísy nasypeme 550 g mouky, sůl, mletou skořici a zázvor. Přidáme vejce a vzešlý kvásek. Na hnětení použijeme hnětací hák a necháme jet na pomalé otáčky (max. 3. rychlost) po dobu 7 minut. Pak těsto přendáme na pomoučený vál, lehce ho upravíme do úhledného bochánku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout po dobu 80 minut.
  • Zhruba po 70 minutách kynutí si připravíme náplň, aby nebyla na potírání horká. V hrnci rozpustíme máslo a stáhneme z vařiče. Do něj postupně přimícháme třtinový cukr a strouhanku. Chvíli trvá, než se cukr téměř rozpustí. Až jako poslední přidáme skořici.
  • Pomoučíme si vál, na něj si přendáme nakynuté těsto, a to rozválíme na obdélníkový plát (cca 25*45 cm). Potřeme ho náplní a stočíme do závinu (tou delší stranou). Ostrým nožem nakrájíme na cca 2,5-3cm kousky.
  • Máslem si lehce potřeme pekáč a do něj skládáme šneky jeden vedle druhého. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Během toho si rozehřejeme troubu na 180 °C (já použila funkci s párou).
  • Šneky pečeme zhruba 20 minut, dokud krásně nezezlátnou. Těsně před vytažením si připravíme závěrečné potírání. Rozehřejeme poslední kousek másla, vmícháme do něj třtinový cukr a po vytažení z trouby potřeme šneky mašlovačkou.

Dobrou chuť.


 

 


Tvorba webových stránek zdarma Webnode