Recept na klasický hovězí burger s domácí omáčkou
01.05.2025 15:42
S příchodem teplejších dnů pomalu začíná i sezóna grilování – ideální čas připravit si poctivý domácí burger. Tento recept je jednoduchý, chutný a zvládne ho opravdu každý. Pusťme se do toho!
Domácí burgerová omáčka:
Budeš na ni potřebovat:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíci kečupu
- 1 lžičku hořčice
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 menší nasekanou nakládanou okurku
- pár kapek worcesterské omáčky
- sůl, pepř dle chuti
Vše smíchej a nech vychladit v lednici.
Ingredience (na 4 burgery):
- 600 g mletého hovězího masa (nejlépe s 15–20 % tuku)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 4 burgerové housky
- 4 plátky cheddaru (nebo jiného sýra)
- 1 červená cibule (nakrájená na kolečka)
- 1–2 rajčata (nakrájené na plátky)
- listy salátu
- nakládané okurky
Postup:
- Z mletého masa vytvaruj čtyři burgery. Jemně osol a opepři.
- Na rozpáleném grilu nebo pánvi opékej 3–4 minuty z každé strany. Minutu před koncem přidej sýr.
- Housky rozkroj a opeč je řeznou stranou dolů.
- Sestav burger: houska, omáčka, salát, maso se sýrem, rajče, cibule, okurka, další omáčka, vrchní část housky.
Tipy navíc:
- Skvělý je i modrý sýr nebo camembert.
- Je možné přidat také opečenou slaninu, ta dodá burgeru ještě lepší chuť.
- Pokud chceš, můžeš si upéct i domácí bulky.
Ať už griluješ na zahradě, na balkonu nebo jen na pánvi v kuchyni, tenhle burger ti připomene, proč máme rádi teplé večery, dobré jídlo a pohodu kolem ohně.