Recept na fantastické indické jídlo chicken tikka masala

10.01.2025 19:00

Ochutnejte jedno z nejoblíbenějších jídel moderní indické kuchyně na světě.

 

Ingredience (pro 4 porce)

Na marinádu:

  • 250 ml tučného jogurtu
  • 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička směsi koření „Tikka masala“
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 500 g kuřecích prsních řízků

Na omáčku:

  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce ghee (nebo 3 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje)
  • 1 lžička směsi koření „Tikka masala“
  • 1-2 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžička cukru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké maďarské papriky
  • 250 g rajčat (nebo 1 plechovka sterilovaných)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru

 

Postup přípravy

1
Připravíme si marinádu. Smícháme 250 ml tučného jogurtu, 1 lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku koření „Tikka masala“, 1 lžičku soli a ½ lžičky mletého pepře.

 

2
Do marinády zamícháme 500 g kuřecích prsou a v lednici je necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

 

3
Marinované maso nahrubo očistíme od marinády, nakrájíme na větší kousky (cca 3x3x3cm).

 

4
V pánvi na rozpálených 4 lžících ghee (nebo na 3 lžících másla a 2 lžících oleje) maso zprudka orestujeme (cca 2 min. na každé straně). Orestované maso vyndáme a dáme stranou.

 

5
Ve výpeku necháme zesklovatět 1 velkou, na proužky nakrájenou cibuli, 1-2 nadrobno nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, 1 prolisovaný stroužek česneku a 1 polévkovou lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru.

 

6
Přidáme 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku sladké maďarské papriky, mleté chilli dle chuti, 1 lžičku směsi „Tikka masala“, 2 lžičky cukru, promícháme a necháme 1 minutu uležet.

 

7
Přidáme 250 g oloupaných a nasekaných rajčat, 1 šálek vody a na mírném ohni necháme za občasného míchání zahustit (10 minut).

 

8
Omáčku přelijeme do horku vzdorné nádoby a např. tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Poté ji vrátíme zpět na pánev.

 

9
Přidáme orestované maso, zbytek marinády, vodu dle potřeby, 1 lžičku soli, 1 lžíci nasekaného zeleného koriandru a 10 minut na mírném ohni provaříme.

 

10
Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem s rýží basmati nebo plackou „Naan“.

 

Přeji dobrou chuť.

 

 


Tvorba webových stránek zdarma Webnode