Návštěva prezidenta ČR den po dni: 8. 12. 2015

10.12.2015 22:33
Konečně nastal den D plný očekávání a možná i lehké nervozity. Jak probíhal příjezd, jaká byla bezpečnostní opatření a jaká byla témata diskuze? To se dozvíte zde.
 

8. 12. 2015, 8:10

Výuka začala jako obvykle, nikdo z učitelů se zatím nezdá být nijak nervózní a na záchodech je pořád stejný jednovrstvý toaletní papír jako obvykle. Nikdo z našich informátorů nehlásil ani žádné mimořádné diskuze a výklad probíhal nerušeně bez jakýchkoli debat o nadcházející akci. Změnilo se to během dne?
 

9:00

Pořád nic. V některých třídách dochází i na zkoušení a testy, ale studenti jsou už myšlenkami jinde. Odrazí se to nějak na známkách? O tom ještě podáme hlášení, ale nezdá se, že by mělo.
 

9:45

Při přechodu mezi třídami jsme narazili na několik mužů v oblecích i na pár policistů. A zjištění? Muži v oblecích jsou „dost pohlední a hezky voní“, jak nám popsal jeden z našich informátorů. Jenže jejich pohledy jsou asi stejně hřejivé jako Antarktida a každý náš pohyb je bedlivě sledován. My za to nemůžeme, že tu jsme, ani tu být nechceme, věřte nám!
 

10:10

Venku přijíždí autobus s našimi spolužáky z Mostu, což byla dosud zatajovaná informace. Vystupují a hrnou se do školy, policisté před budovou to pozorují a netváří se dvakrát přívětivě.
 

10:15

Konečně nějaká akcička! Obyčejná (a nijak záživná, co vám budemem povídat) výuka se promění v několik chvil naprostého chaosu ve chvíli, kdy se před školu dostaví desítky novinářů, okolo silnice stojí přibližně stejné množství policistů a na silnici se začnou štosovat černá auta. Někteří novináři využili chvíli nadšení studentů, kteří se nahrnuli k oknům, k pořízení jejich fotografie. Co s fotografiemi budou dále dělat nám není známo, ale pokud se někdo díky těmto fotografiím stane slavným, dáme vám vědět.
Jenže výuka musí pokračovat, a tak se po pár minutách neskrývané zvědavosti vracíme zpět do lavic a pokračujeme s výkladem. Ale jestli někdo vůbec dával pozor, to už nevíme.
 

10:45

Nastává přesun do velké tělocvičny. Už při cestě tam si můžete všimnout, že mnoho studentů dnes zvolilo červenou barvu oblečení i různých doplňků a šátků. To nejspíš mělo symbolizovat lásku k prezidentovi, jinak si to vysvětlit nedokážeme.
Jenže cestou přes dvůr si všichni připadáme jako zločinci nebo teroristi. Ptáte se proč? Protože hned po východu zadním vchodem z budovy na nás na každých maximálně dvou metrech čekal buď policista nebo muž v obleku (člen ochranky prezidenta, nejspíš). Policista u vstupu do budovy s tělocvičnou má navíc vyndaný obušek. To si snad vážně myslí, že se teď, když tam v budově ještě Zeman není, bude někdo ze studentů gymnázia dělat problémy? Tak to si trochu popojděte, pánové, asi si stojíte na vedení.
 

10:50

Studenti se usazují na žíněnkách, lavičkách (tak proto zmizely z těch šaten) a nebo stojí úplně vzadu. A to byste nevěřili, kolik různých odstínů červené existuje, vážení! Přítomen je i maskot Zimních olympijských her dětí a mládeže a to je teda chlupáč!
Kvarta přichází! Zdá se, že informace o tom, že se budou z „nižšího“ gymplu přítomni jen vybraní jedinci, není tak úplně pravdivá. Kvarta se totiž zdá být přítomna celá. Usazuje se vedle nás a vypadá velmi nadšeně, to teda bude gól!
 

11:05

Prezident přichází a my povstáváme. Na žíněnkách to jde dost těžko a i pohodlné sezení je pro některé, které mají na sobě šaty či cukně, více než nemožné. Pocitu pohodlí nepřidává ani fakt, že po obvodu celé tělocvičny jsou rozmístěni členové ochranky a novináři. Mezi studenty se začíná spekulovat o tom, co se večer dozví ve zprávách, známe totiž média.
 
Pro diskuzi si připravujeme samostatný článek, který vás bude konkrétněji informovat o všem, co se v tělocvičně dělo. Můžeme jen říct, že panu prezidentovi nejspíš chyběl antistresový míček, protože si celou dobu hrál s papírkem od bonbónu. Ale to jsme odbočili.
 

11:50

Zpětně se dozvídáme, že byli ve škole přítomni i psovodi se psi, kteří hledali výbušniny a jinou pyrotechniku. A můžeme vám naprosto jistě prozradit, že se vážně začíná uvažovat o koupi nového nábytku do hudebny, protože se naše škola ten stávající pomalu styděla v učebně nechávat.
 
To je pro dnešek ode mě vše, ale buďte si jistí, že spousta dalších článků na toto téma budeme přidávat i další články. Už teď si můžete přečíst názor jedné z našich redaktorech na diskuzi a můžete si být jistí, že rozhodně není poslední.
 
Zombee