Místo činu: tělocvična

13.12.2015 22:32

Jistě všichni víte, o čem teď budu psát. Chci doplnit pár informací z našeho setkání s Milošem Zemanem ve velké tělocvičně. Pojďme si tedy podrobněji připomenout, co se přesně dělo a řešilo.

S sebou jsme si nemohli vzít nic. Všechny naše batohy či kabelky jsme museli nechat ve třídách. Výjimku měla pouze skupinka vyvolených a mostečáci, kteří obsadili místa původně určená pro nás. Byli ale pěkně antizemanovsky naladěni. Poté, co jsme prošli uličkou mužů v černém, nás čekal ještě pochod kolem novinářů. Všimli jsme si například zástupců z iDnesu a ČT. I když jsme u sebe neměli mobil, abychom mohli zkontrolovat čas, prezident určitě nepřišel v 11 hodin, jak bylo v plánu. Dostali jsme ještě pár instrukcí, jak se máme chovat a 10 minut sledovali poskakující modrou plyšovou kouli. 

Jakmile se Zeman dostavil, nutno říct, že přišel sebejistě (bez klopýtnutí), všichni povstali. Kvůli asi třem vteřinám, no…Následovalo přivítání od hejtmana Oldřicha Bubeníčka, ředitele školy Karla Vacka a pozvání na Zimní olympiádu dětí a mládeže, která se koná v příštím roce. Prezident dostal i tričko, na kterém ovšem chybělo startovní číslo, což ho očividně zamrzelo. V házení šavlí by jistě vyhrál. Já během těch všech oficialit pečlivě počítala jeho brady, dostala jsem se pouze k číslu 2. Kvůli tomu mi ale utekla chvíle, kdy pohladil našeho ředitele po hlavě. Asi na ně zapůsobilo kouzlo hudebny a padli si do noty. 

Zeman si neodpustil úvodní proslov, i když na jeho poměry byl celkem krátký. Zmínil M. L. Kinga, samozřejmě nezapomněl použít svou ,,skvělou“ angličtinu. Doporučil nám, čím se máme a nemáme živit a stihl představit i skandinávský model sociálního státu…velice záživné.

Ovšem první otázka, ta rozhodně záživná byla. Chvilku se čekalo, kdo najde jako první odvahu a zvedne ruku. Zhostil se toho student v červené košili a odvážně spustil.

 

,,To jste opravdu takový pokrytec, že jste nazval skupinu lidí na Albertově, která nesouhlasí s vašimi názory, řvoucím stádem? A co ten zájezd na Hrad, kde teklo víno proudem, i když jste pak tvrdil opak? Kdo to financoval?“

Takhle nějak zněla první otázka. Svým odvážným oslovením prezidenta si student ihned získal nejen naši pozornost, ale všimli si ho i novináři. 

Zeman rychle našel odpověď na první část otázky. Řekl, že ti, co loni v listopadu zvedli červené karty a pískali na něj na Albertově před všemi prezidenty, neměli argumenty. Nevím, ale já osobně si neumím představit, jak si tam člověk po člověku vyměňuje mikrofon a říká svůj názor, když se tam sešly desetitisíce občanů. Řekl, že řvali i fašisté.

Na druhou část otázky, ohledně exkurze, odpověděl velmi stručně. Takovýchto zájezdů je prý za rok asi 150 a nedělo se tam nic výjimečného. To je asi věc názoru.

 

,,Má zvýhodňování Romů vliv na sociální rozdíly a diskriminaci?“

Tato otázka se mu líbila. Ve stručnosti se dá říct, že chce, aby se každému měřilo stejným metrem, bez ohledu na barvu pleti. S tím by se dalo souhlasit. 

 

,,Co si myslíte o boji Ruska proti terorismu?“

Nejprve uvedl, co je příčinou současné situace. Zopakoval vlastně to, co v kvintě před časem zmínila profesorka Hrubešová. Paní profesorko, příště můžete Zemana zastoupit, kdyby nevěděl, co říct. Prý jediný skutečný bojovník proti ISS jsou kurdští bojovníci. Řešením krize by mělo být sepsání mírové smlouvy, pravděpodobně v Praze. Jen aby to pro naše hlavní město neznamenalo víc škody než užitku. 

 

,,Jak vidíte budoucnost EU, setrvá v ní Česká republika?“

Zeman řekl, že by unie především neměla zasahovat do vnitřního řízení státu. Zákazy pomazánkového másla, nebo nedej Bože Tuzemáku, se mu zřejmě nelíbí. Evropská unie prý již překonala několik krizí, takže neočekává, že by státy začaly z unie hromadně vystupovat. Hlavně by se měly bránit vnější hranice Schengenského prostoru. 

 

,,Jaký je váš názor na vládu premiéra?“

Zmínil, jak o jeho pracovních vztazích s Bohuslavem Sobotkou lživě mluvili v rádiu. Pokusil se i o vtip, který zde přesně ocitujeme: 

,,Víte, jak se stupňuje slovo nepřítel? 

1. stupeň – nepřítel

2. stupeň – úhlavní nepřítel

3. stupeň – koaliční nepřítel

A stupeň 4. – stranický kolega“

Hahaha…

Po vtípku opět trochu zvážněl a o migrantech řekl, že jsou organizovaní invazníci terorismu. Jestli měl v názoru na věc pravdu on nebo Sobotka, se prý v průběhu let ukáže. 

 

,,Měla by být zakázána KSČM?“

Prezident v zákazu nevidí řešení. Prý by se mohlo stát to samé, co s Dělnickou stranou. Komunisté by se ale měli více distancovat od minulosti. Co jiného mohl říci, když vedle seděl komunista? Ačkoliv je pan Bubeníček dobrý člověk, zrušení strany, ke které se hlásí, by se mu jistě nezamlouvalo.

 

,,Jaký je váš názor na prolomení těžebních limitů?“

Miloš Zeman je z prolomení nadšen. Je rád, že padnou hranice na dole Bílina a v následujících letech očekává i rozšíření těžby na dole ČSA. Celou situaci přirovnal k Zahrádkám, které musely být zatopeny, aby měla Praha pitnou vodu. Nyní tuto věc hodnotí kladně, protože výhody převážily nad záporami. Osobně bych řekla, že mezi pohledem na prašnou jámu a čistou vodu je velký rozdíl…Prostě by prý měli obyvatelé Horního Jiřetína dobrovolně nechat své domy zbourat, aby horníci měli na další desítky let co rubat.

 

A otázka poslední: ,,Zaútočí teroristé i v České republice?“

,,Kdybych to věděl, dělám šéfa bezpečnostní služby.“ Hahaha…

Pokračoval tím, že by měl být boj proti islamistům radikálnější. Útok v Česku je prý pravděpodobný, nejspíše to bude v Praze. Ještě předtím by ale měl být zasažen Londýn či Berlín. Mě osobně toto nijak nevystrašilo, ale Nova ví asi vždycky všechno líp.

 

Já doufám, že jsem na nic důležitého nezapomněla. Prezident ještě doporučil studentovi, kterému ne vlastní chybou nešel mikrofon, aby nestudoval techniku ani doktořinu. Před svým odchodem se podepsal do školní kroniky, či co to bylo za knihu. Utvrdil nás tak v tom, že není analfabet, ani nekrade pera. 

A potom, jak pomalu přišel, tak rychle vypadl.

Zajímavý zážitek…na MoNoKlu je subjektivních hodnocení poměrně dost, takže vám sem svůj názor předkládat nebudu. Co si o tom myslíte vy?

 

Vrána

 

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek