Místnost s číslem 37 - 2. díl

15.11.2016 21:09

Okultismus nebo pouze údržba třídy?

Každý z nás musí v posledních dnech obcházet třídu 37, která spojuje dvě části naší školy. Náš tým pátral v dějinách a pokoušel se zjistit, kdo se v různých dobách mohl v gymnáziu pohybovat. Jedna z možností je známý alchymista Edward Kelley.

 

Edward Kelley byl alchymista žíjící v 16. století, nedokončil studium na Oxfordu, za to se učil lékárníkem, což mu pomohlo v jeho následné kariéře. Pod jménem Talbot vstoupil do učení slavného astrologa, mága a okultisty Johna Dee. Kelley mu o sobě prozradil, že promlouvá s anděly a stává se z něj jeho společník právě pro věci ‘mezi nebem a zemí’. Na Deeho doporučení se dostává až na císařský dvůr Rudolfa II., který sám byl znám pro svou zálibu v alchymii a magii.

Při pobytu v Praze sám Rudolf II. nechal oba muže vykázat ze svého panství z důvodu údajné špionáže pro Alžbětu I. O tři měsíce později se však do Česka vrací, avšak do Třeboně na dvůr Viléma z Rožmberka. Kelley se v alchymii zdokonaluje a Rudolf II. o něj začíná mít znovu zájem - hlavně o jeho schopnost proměnit jakýkoliv kov pomocí rtuti na zlato. Ocitá se tedy v jakési ‘střídavé péči’ mezi Vilémem z Rožmberka a Rudolfem II.

V průběhu jeho života se setkává s vdovou Johanou Westonovou z Mostu. Zanedlouho se již paní Kelleyová stěhuje s dcerou do Prahy za manželem. Bydleli ve Faustově domě, který stojí na pohanském pohřebišti a zde se jim narodil syn Jan.

Oblíbenost Kelleyho na císařském dvoře začíná opadávat, hlavně po souboji s dvořanem, který přišel o život. Alchymista je opět na útěku, tentokrát ale zatčen a uvězněn na Křivoklátě. Po tříletém věznění se rozhodně pro rebélii - spouští se po laně z věže. Avšak je pro něj zvolena bezpečnější cela a tou se stává mostecký Hněvín.

Manželka dobrovolně putuje za ním, okolí hradu dobře zná ze svého dřívějšího pobytu. Zakrátko má Kelley dovoleno pohybovat se po celém hradě a pracovat na pokusech. Čímž se mu naskytá příležitost únikům. Útočiště najde v nedaleké Bílině, kde se pokouší uhranout mostecký hrad Hněvín a Rudolfa II., kvůli věznění a žalostné životní situaci. (Je možné, že by se alchymista ocitl na místě, kde stojí budova gymnázia?)

Kelley je znovu zatčen, ale nenechává si to líbit a znovu utíká. Po laně, které mu přinesla jeho družka. To se bohužel přetrhne a útěk mu znemožní zranění nohy. Kelley se dlouhou dobu léčí ze zranění, jsou mu navráceny statky a odpuštěny všemožné přečiny vůči císařskému dvoru. Svůj boj nakonec vzdává a vypije jed. Umírá ve věku 42 let. Kellyho hrob není nalezen a nikdo neví, kde by mohl naslouchat věčnému klidu. Je tu však teorie, že by mohl spočívat v jeskyni na úpatí kopce hradu Hněvín.

 

Má život a příběh alchymisty Edwarda Kelleyho něco společného s děním ve třídě 37, nebo se pouze přestavuje? Proč tedy nikdo není ochoten se k situaci plně vyjádřit? A co nadcházející magický úplněk? Astronomii se Kelley také bohatě věnoval.

 

 

Your Grace Deathless

 

Komentáře

Crazy discounts! 2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount

Datum: 06.04.2024 | Vložil: Bryankew

Hello! Crazy discounts, hurry up!
We are Drop Dead Studio and our goal is to help companies achieve impressive sales results through automated marketing.
[b]2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount[/b], we are selling due to the closure of the department that works on this software. The price is two times lower than the official store. At the output you will receive a name\key to work with.
[b]Hurry up, keys are limited[/b] Write to us in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

The fresh database for XRumer and GSA Search Engine Ranker has gone on sale, as well as a premium database collected by us personally, it contains only those links on which you will receive active links, that is, clickable ones + our own database of 4+ million contact links, for selling electronic goods and everything that your imagination allows you!
[b]ATTENTION! 40% discount only until 04/10/2024[/b]!
When applying, please indicate the promotional code [b]DD40%[/b] in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

Přidat nový příspěvek